25 Ocak 2011 Salı

Ürün Fabrikada, Marka Zihinde Oluşur

Eski kuşaklar, insanların marka haline gelmesini kabullenemiyor. Bir gazeteci Süleyman Demirel’e “Siz siyasette bir marka mısınız?” diye sorduğunda, “Malların markası olur, insanların markası olmaz!” cevabını almıştı.

Ama günümüzde her şey, hatta ülkeler markalaşma çalışması yapıyorlar. Turizmde, dış ticarette başarılı ve dünya politikasında etkili olmanın yolu, ülkenin / şehrin marka haline gelmesidir.

Marka üründen öte bir şeydir

Tüketici tarafından alınan, tatmin sağlayan bir şeydir. Markanız size neler sağlar?

Hedef kitle ve ürününüz arasında kurulan sürekli bir ilişki,
Her seferinde hedef kitleyle kurulan duygusal bağlar,
Kişilikli, karakterli, itibarlı insan,
Kalite ve güven,
Tutku.
SİZ kimsiniz?

Geleneksel, samimi, dürüst, düşünceli, klasik, neşeli; duyarlı, dostça, cesur; heyecanlı, hayat dolu, cana yakın, maceracı, yaratıcı, şaşırtıcı, artistik, modern; bağımsız, çağdaş, yenilikçi, güvenilir; çalışkan, verimli, dikkatli, zeki; teknik, ciddi, başarılı; kendinden emin, etkili, iyi görünüşlü, gösterişli, görmüş geçirmiş, çekici; seksi, nazik, dışadönük, aktif, atletik, dayanıklı, güçlü, anlamlı…
Öncelikle neye sahip olduğunuzu bilmelisiniz.
Sahip olduğunuz şeyi tanıtamıyorsanız başarılı olamazsınız. Eğer sahip olduğunuz şeyin değerini bilmiyorsanız, kazançlı olamazsınız, fayda elde edemezsiniz. Siz ne kadar bilgili iseniz ve bunu ne kadar ifade edebiliyorsanız, o kadar etkin ve tutarlı olabilirsiniz.
İnsanlar neden sizi tercih etsinler?
İnsanlar bir markayı satın alırken sadece o ürünü değil, ürün hakkındaki tüm algıyı satın alıyor.

Kişisel markanızı yaratın!

Kişisel değerlerinizin markalaştığını hayal edin!
Prensipleriniz marka değerleriniz, karakteriniz marka kimliğiniz, görünüşünüz size ait logonuz, isminiz markanız... Kariyeriniz sizin sorumluluğunuzda...
Kişisel marka, gerçekleşmesini istediğiniz ve mümkün gördüğünüz vizyonun içerisinde sizin yerinizi, sizin amaçlarınızı ve kattığınız değeri simgeler.
Başarılı bir kişisel marka öncelikle sizin kendinizi ve size özel farklılıklarınızı belirlemenize ve başarınızı bunlar üzerine kurmanıza yarar.
Markanız sizin güçlü yanlarınızın, becerilerinizin, değerlerinizin ve tutkularınızın ifadesi olmalı. Bu özellikleriniz sayesinde kendinizi farklılaştırma ve yaşamla ilgili aldığınız kararlarda işinizi kolaylaştıracaktır.
Kendinizi tanıyor musunuz?
Güçlü yönlerinizi ve limitlerinizi biliyor musunuz?
Kendinize güveniyor musunuz?
Duygularınızın farkında mısınız?
Onları etkili kullanabiliyor musunuz?
Karar alırken önsezilerinizden yararlanabiliyor musunuz?

1 söz
“Eğer mesajı taşıyanı sevmezlerse, mesajı da almayacaklardır.”

1 öneri
Kendinizi fark etmek için gözlerinizi açın ve aynaya bakın. Gözlerinizi kapatın, aynada ki görüntüyü zihninizde canlandırın ve tekrar bakın. Neler gördünüz, ne farklar var?
Bu çalışmayı her gün yapın. İki görüntü de aynı olana kadar…

Hiç yorum yok: